Zolang mogelijk onder de radar blijven en zo weinig mogelijk geld in die pot, dat is de missie van de mol. Maar wat is het geheim van een succesvolle mol? En wat heeft emotionele intelligentie ermee te maken?
Comfort liet er dit jaar weer een mooie staaltje van zien. Ze wist het subtiel en langzaam op te bouwen om zo mensen om de tuin te leiden. Eén voor één vielen haar “vriendinnen” af die haar nog wilden redden met tranen in de ogen, nietsvermoedend werden ze naar huis gespeeld.
Maar hoe zit het dan precies in elkaar? Welke EQ skills zijn er nodig om niet alleen stand te houden maar ook succesvol te zijn als mol? Daarvoor heb je een cocktail van sterk zelfinzicht, het begrijpen van de medespelers en de groepsdynamiek nodig om zo vertrouwensrelaties op te bouwen.
1. Zelfbewustzijn
Als mol is er geen verlof in de strijd. De mol ben je 24 op 24, 7 op 7. Het spel wordt nog verder en zelfs intenser gespeeld wanneer de camera’s niet draaien.
Wanneer je heel goed begrijpt wie of wat jou triggert, en bijgevolg welke gedachten je van de kaart zullen brengen, kan je hier beter op anticiperen. Of hoe meester Lancelot het zou zeggen: ’Adapting is everything’ .
Daarnaast zijn het kennen van je sterktes en valkuilen zeer nuttig in het bepalen hoe je zal interageren en welke rol je op elk moment zal gaan spelen. De Mol is en blijft een rolletje, en gelukkig maar.
2. Zelfmanagement
Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jezelf onder controle kan houden in verschillende situaties, en zeker in situaties die je triggeren. Dit bekent niet dat je emoties gaat mijden of negeren maar dat je ze juist zal toelaten zodat je ze vervolgens ook sneller een plek kan geven. Zo kan je beter beslissen of deze emoties gevolgd worden door een reactie of niet, en zo ja welke reactie. Self-regulatie ten top, ook dat is nodig.
Een sterke mol is in staat snelle beslissingen te nemen, gebaseerd op wat ertoe doet, ook al zegt het gevoel het tegenovergestelde.
Daardoor kan een sterke mol zich in een mum van tijd aan elke situatie aanpassen en is die voorbereid met een plan B, C en D in het achterhoofd. Dit helpt dan weer om te relativeren en zaken die (onverwacht) gebeuren in een groter plan en ruimere context te plaatsen.
3. Sociaal bewustzijn
Op elk moment toekijken vanop een afstand helpt je om alles goed in te schatten zoals: de sterktes en valkuilen van de individuele spelers en de groep, de onderlinge relaties en belangen, wie met wie goed overeenkomt, en wie elkaar verdedigt. Deze kennis kan je handig inzetten om verwarring te zaaien in de groep en de teamspirit onder druk te zetten tijdens de opdrachten.
Want zorgen voor enige chaos én ervoor zorgen dat ze elkaar verdenken, is natuurlijk lekker handig om vrijuit te gaan mollen.
Je vermogen om emoties, sterktes, valkuilen en interacties goed te lezen in de groep, stelt je in staat om goed aan te sluiten bij zowel de gehele groep als bij elk individu.
4. Relatiemanagement
Een goede mol weet met iedereen op elk moment goede relaties te smeden en te herstellen waar nodig. Vaak zie je dat diegenen die het meest close waren, afvallen. Niet toevallig natuurlijk… Als mol gebruik je alle bovenstaande skills om uiteindelijk bij eenieder vertrouwen te winnen. Commy heeft dat dit jaar weer voortreffelijk gedaan tot tranen toe. Chapeau. Lieselot en Leila werden er zelf toe aangezet om een mooie daad te stellen en tegelijk lekker geld mee uit de pot te halen.
Is het niet zo dat je al deze bovenstaande zaken perfect kan doortrekken naar leiderschap? Kan je al deze skills niet eveneens krachtig inzetten in een team? Niet om te mollen of chaos te creëren uiteraard maar om een team juist effectiever te laten samenwerken naar een vollere groepspot?